THEO LAWRENCE – SAUCE PIQUANTE

Twee jaar geleden maakten we hier kennis met singer-songwriter Theo Lawrence, een uit Frans-Canadese ouders geboren muzikant die in Bordeaux opgroeide en woont en van daaruit zijn liedjes de wereld in stuurt. In 2018 verscheen zijn debuutplaat “Homemade Lemonade” waarover we een zeer lovende recensie konden schrijven en uit dat tijdloze album wordt ten huize (valsam) nog op zeer regelmatige basis het prachtige zes minuten durende nummer “Shanghai Lady” door de speakers gestuurd.

Dat we dan ook bijzonder blij zijn om nu een opvolger voor die plaat te mogen ontvangen hoeft geen verdere uitleg. We vroegen ons vooral af of het tweede album de kwaliteit van die eerste plaat zou kunnen evenaren. Welnu, we mogen hier en nu al aangeven dat dit hoogstaande niveau zelfs overtroffen wordt. Titel van dit nieuwe werkstuk van Theo Lawrence is “Sauce Piquante” en deze plaat bevat elf door hemzelf en soms met de hulp van zijn geliefde Leila Benbouriche geschreven liedjes. Enkel het nummer “In The Back Of My Mind” is een song die door Thibault Ripault, de leadgitarist uit zijn begeleidingsband werd gecomponeerd.

Zelf speelt Theo Lawrence bij het zingen op zijn akoestische gitaar, terwijl de overige instrumentalisten bij deze songs bassist Olivier Viscat, drummer Bastien Cabezon en toetsenist Julien Bouyssou zijn. De Amerikaanse albumproducer Mark Neill, bekend van zijn werk met o.a. ‘The Black Keys’, Dan Auerbach en J.D. McPherson, levert bovendien her en der wat extra percussiewerk af. Het album “Sauce Piquante” werd op twee locaties opgenomen, namelijk in het Amerikaanse Valdosta in de staat Georgia en in een studio in Parijs.

Bij het eerste album van Theo Lawrence zagen we gelijkenissen met het werk van de Schotse Italiaan Paolo Nutini en ook nu kunnen we ons weer niet helemaal van diezelfde indruk ontdoen. De twaalf songs zijn stuk voor stuk catchy liedjes die op een soul-, country- of rockmuziek gebaseerde melodie worden gebracht. De eerste single uit “Sauce Piquante” is het nummer “The Worst In Me” (zie 1e video), ook de openingstrack van deze cd.

Daarna lijken Doug Sahm, Augie Meyers en hun groepen ‘Sir Douglas Quintet’ of ‘Texas Tornados’ terug tot leven te komen in het nog geen 2 minuten durende vrolijke Tex-Mex-nummer “Baby Let’s Go Down To Bordeaux” en ook met het door een heerlijk orgeldeuntje gedragen en deels in het Frans gezongen liedje “Petit Coeur” wanen we ons in het hartje van het cajun- en Tex-Mex-landschap van Austin, Texas.

Prachtige tijdloze ballads brengen is bovendien één van de vele kwaliteiten van deze Theo Lawrence. Hoe sterk hij dat wel doet kunnen we op dit album horen in de schitterende songs “Evangeline” en het zachte walsje “Lonely Together”, het zeer dansbare “Come On Back To My Love” met een Spaanse flamencogitaar in de begeleiding en in het door de klank van zijn akoestische gitaar gedragen prachtnummer “Judy Doesn’t Live Here Anymore”.

De zoektocht naar een wat mindere song op dit album is vruchteloos want ook “In The Back Of My Mind”, het naar Johnny Cash lonkende countryrockende “N.O.I.S.E.”, de op de 2e video te beluisteren tweede single “Prairie Fire” en de swampbluessong “Adelita” zijn van een ongekende schoonheid. Maar al die liedjes worden uiteindelijk toch nog overtroffen door de albumafsluiter “They Don’t Like Me (Where I’m From)” die nu al door ons tot een ‘all time classic’ wordt uitgeroepen.

“Sauce Piquante” van Theo Lawrence is net als zijn debuutplaat “Homemade Lemonade” een album dat u zonder enige twijfel in uw platenverzameling zou moeten opnemen. Zoals u hieronder kunt lezen komt hij zijn nieuwe album in mei en juni in de Benelux voorstellen. We hopen uit de grond van ons hart dat het coronavirus daarbij geen roet in het eten en de plannen van deze topartiest zal komen gooien.

(valsam)

 

 

2 mei 2020: Rhythm & Blues Festival, Groningen, NL
3 mei 2020: Paradiso, Amsterdam, NL
7 juni 2020: Goezot Festival, Oud Turnhout, BE

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tomika Records / BMG Rights Management France

video